CLUB MED IN EIGEN TUIN

Steven en Liesbet gaan voluit voor een vakantiegevoel in eigen tuin. Ze willen er graag genieten, terwijl de kinderen zich uitleven.  Tuinarchitect Roeland Vranckx kwam aan al hun wensen tegemoet,... hij deed dat met een zwembad, een ruim grasperk zonder hindernissen en onderhoudsvriendelijke begroeiing.

Het gezin woont in een strakke villa in het ongerepte groen rond Averbode. Ze houden allebei van hedendaagse architectuur en die openheid wilden ze van binnen naar buiten doortrekken.

Steven: “Van strakke lijnen kom je tot rust, zeker in de tuin. Dus kozen we voor grote plantenvakken met grassen en varens. Subtiele bloemen, dat kon ook voor ons... maar we beperken ons tot de kleuren wit en paars. Ik vind het wel belangrijk dat huis en tuin in harmonie zijn met mekaar... én bij ons is dat nu eenmaal strak. Mijn broer heeft hiernaast een klassieke pastorijwoning gebouwd en hun tuin sluit daarbij aan. Zo loop je bij hen op symmetrische paadjes en intieme tuinkamers.”

 Ook bij de buren klopt het plaatje over de hele lijn, maar dan in een meer klassieke stijl. Deze twee compleet verschillende tuinen liggen naast mekaar en blijken door dezelfde tuinarchitect ontworpen.

Liesbet: “Op een dag zagen we Roeland hiernaast aan het werk, waar hij een klassieke, romantische tuin had uitgetekend. Het ging om een andere stijl dan wat we zelf wilden, inderdaad... maar daar konden we doorheen kijken. We hadden wel gemerkt dat hij zich helemaal inleeft in de manier waarop je je tuin wilt beleven. En daar draait het natuurlijk om!”

 Korte tijd later ging het echtpaar met Roeland rond de tafel gingen zitten. Ze legden hem een beknopt verlanglijstje voor, maar in de uitvoering kreeg de tuinexpert carte blanche... waarop het zwembad meteen naar het uiteinde van de tuin werd verbannen.

Roeland: “In ons klimaat is een zwembad het grootste deel van het jaar afgedekt en zo’n dekzeil vormt nu niet bepaald een meerwaarde. Nu loopt het terras hier geleidelijk af naar de tuin. Een zwembad zou dat lijnenspel verstoren.”

Zwembad en poolhouse liggen zo’n 40 meter van de woning verwijderd.

Liesbet: “Dat is net ver genoeg om niet te piekeren over de klusjes die binnen op ons wachten. We zijn echt blij met deze indeling. We hebben nu twee gescheiden werelden in huis en tuin. Wanneer we met de kinderen rond het zwembad zitten, zijn we alleen met hen bezig, zonder stoorzenders. Dat is pas quality time!”

Steven: “In onze bar en poolhouse hebben we alles wat we nodig hebben... we moeten niet ‘naar huis’ hollen voor ijsblokjes of een extra strandlaken. Vanuit onze lounge-hoek hebben we hier een mooi uitzicht op de achtergevel van ons huis. Vooraf hadden we er niet bij stilgestaan dat we daar zo zouden van genieten... van het omgekeerde uitzicht.”

 De bar en bijhorende krukken werden door Roeland ontworpen. Daarvoor heeft hij padoek uitgekozen, een harde houtsoort die ook voor de omheining werd gebruikt. Het zijn barkrukken met slechts één armleuning.

Roeland: “Dat is de ideale ondersteuning om met je rechterhand een pint vast te houden en aan de linkerzijde door te leunen. Zo kan je chillen en tegelijk het zwembad in de gaten te houden.”

 Tuinmeubilair ontwerpen... het behoort dus ook tot het takenpakket van een allround tuinarchitect als Roeland?

Roeland: “Wel ja, en tuinarchitect doet hetzelfde als een binnenhuisarchitect, maar dan buiten. Ik zorg dus voor de complete aankleding van de buitenruimte en dat reikt veel verder dan plantenkeuze en bestrating. Ik probeer altijd (virtueel) mee te leven met de bewoners... Waar horen de groene elementen thuis? Waar is er plaats voor een sculptuur? Welke plek is fijn om te relaxen?”

De omheining, de paden en het groen brengen huis en tuin in evenwicht en dat blijkt hier geen toeval te zijn.

Roeland: “Bij Steven en Liesbet vond ik het nodig om hun woning een beetje te dimmen. Het huis staat op een verhoogd vlak en omvat twee volle verdiepingen. Dat maakt het geheel nogal impressionant.”

“Voor het terras hebben we klinkers in basalt gebruikt. Om de overgang naar het groen vloeiender te maken hebben we de klinkers geleidelijk laten aflopen tot tuinniveau. Trapsgewijs, maar met grote open treden. Deze indeling heeft een elegant en eigentijds effect.”

 Aan de voorzijde van de woning zie je dat strak tuindesign ook een intieme en huiselijke setting met zich meebrengt.

Roeland: “De voortuin hebben we tot leven gebracht door een diepe doorgang naar de voordeur te creëren. Metalen palen vormen samen een hedendaagse pergola. Onder iets doorlopen, dat creëert een aangename spanning. Zo’n element vind ik echt wel belangrijk voor de sfeer in een tuin. ’s Avonds kan je de palen verlichten voor een feeëriek effect.”

De zone rond het zwembad en poolhouse is afgeschermd door een rij met zuileiken.

Roeland: “Het interessante aan deze bomen is dat ze door de jaren heen hun piramidevorm behouden... onderaan is er een kruin van anderhalve meter en van daaruit groeien ze als een punt naar boven toe, maar ze worden nooit breder. Bij Steven en Liesbet is er zeker voldoende ruimte, maar ik zet deze bomen ook in kleine stadstuintjes. Er is geen gevaar dat ze over de omheining naar de buren toe groeien. In het verkavelde en versnipperde Vlaanderen is dit de zuilboom misschien wel de boom van de toekomst...”

Roeland: “Wanneer we het over natuurbehoud hebben, vind ik het cruciaal om ook aan bijen en vlinders te denken. Bijen zijn onze toekomst en houden je tuin levendig. Ze scheppen kleur en een levendige sfeer in een tuin. Witte lavendel, Gaura ‘Whirling Butterflies’, Verbena bonariensis, Digitalis ‘Alba’, Buddleja ‘White Ball’ (een lage vlinderstruik) en Allium (sierui) zijn toppers in nectarproductie. In de zomer is het hier een kleurrijk schouwspel en een af- en aanvliegen van vlinders, op zoek naar zoetigheid. 

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then