GROENE FACELIFT

Liesbet Vranckx uit Geel vond de stijlloze gevel van haar nieuwe huis maar niks. Een gedurfde voortuin moest voor een opwaardering zorgen. Haar broer en vader, tuinarchitecten, trokken meteen alle registers open. 

De buren reageerden verbaasd toen Liesbet besliste om eerst de tuin en dan pas het huis onder handen te nemen. ‘’Meestal gaat de woning voor, maar soms kan alleen de renovatie van de tuin al een groots effect teweegbrengen”, weet Roeland Vranckx uit ervaring. ‘’Daarom was de voortuin van mijn zus niet alleen een dankbare opdracht, maar ook een uitdaging van formaat.’’

LANDELIJK STRAK 

Om het huis op te waarderen moest de voortuin beduidend spannender en optisch groter gemaakt worden. Het hoogteverschil van een halve meter werd gecamoufleerd door drie brede treden met Vietnamese kasseien en gerecupereerde arduinen borduren (‘’landelijk, maar toch strak’’), waarlangs glooiende buxusvlakken naar het huis toe slingeren. ‘’Door op de hellingen wat grotere buxusbollen te planten, kreeg de tuin al meteen structuur. Dat biedt ook de mogelijkheid om later minder of meer reliëf aan te brengen met de snoeischaar.’’ Witte Vinca-tapijten strekken zich tussen de buxus uit. Her en der duiken als bij verrassing wat kleine bloeiende heesters op, zoals Caryopteris clandonensis ‘Heavenly Blue’, en enkele vaste planten als Nepeta en anemonen.

VOLTAGE

Die groene buxushellingen en slingerende vormen laten de blik over het tuintje dwalen en leiden meteen de aandacht af van de gevel. ‘’Een typisch trucje: alleen al door die beleving lijkt de tuin groter.’’ Het pad naar de voordeur kronkelt tussen het groen en dwingt tot een kleine wandeling. Maar het zijn vooral de aluminium golven in de tuin die voorbijgangers doen stilstaan. ‘’Een eenvoudige en goedkope ingreep met een groots effect. Die rechtopstaande, golvende platen – ik noem ze zelf ‘Voltage’- zorgen voor een stevige prikkeling. Het licht wordt er telkens weer op een andere manier in gereflecteerd en de ongewone vormen lokken reacties uit. Die stijlloze geven is dan al lang vergeten.’’

STERKE VORMEN

Een strakke pergola van bankirai en aluminium buisjes legt de link tussen de tuin en het huis en zorgt voor extra gelaagdheid. ‘’Dat strakke staat in sterk contrast met de zachte ronde vormen van de heuveltjes.’’ De tuin is hoofdzakelijk groen, het zijn de vormen die voor de sterkte zorgen. ‘’Persoonlijk had ik de tuin liever wat meer geïntegreerd in het landschap, maar mijn zus vond een breuk met de omgeving net uitdagend.’’ Nu herinneren alleen twee stroken Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ aan het omliggende weidegras. ‘’We kozen er wel voor om de mooie volwassen elementen te behouden: een dertig jaar oude rode beukenhaag, een gele acacia (Robinia pseudoacacia ‘Frisia’) en een prachtige oude Metasequoia. ‘’Een jonge Parrotia persica wordt over enkele jaren als vormboom ongetwijfeld dé blikvanger van deze nu al opvallende voortuin. 

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then