Hoe maak je een lange, smalle tuin veelzijdig?

Stadstuinen zijn erg vaak lang en smal. Met wat handigheidjes laat je ze breder lijken en maak je ze veelzijdig en gezellig.

In een wat bredere tuin schuif je gemakkelijk een terras naar links en een vijver of kruidenhoek naar rechts en ga je zo voor verrassingen en totaal andere zichten. In een stadstuin van acht meter of smaller lukt dat maar moeilijk. Je kunt niet anders dan ze achter elkaar te leggen. Toch moeten ze niet inboeten aan eigenheid, sfeer en gezelligheid.

Compartimenteren is de oplossing. Getuigde deze tuin van een jong gezin met twee dochters van net tien jaar oud in de stadsrand van Geel, ontworpen en aangelegd door Tuinen Vranckx uit Geel.

 

1 Groene grenzen

Zorg voor groen tussen de diverse tuinplekken. Hagen mogen, maar moeten niet. Ook een streepje vaste planten of siergrassen, zelfs een vlak bodembedekkers opgesmukt met enkele struiken of andere planten gaan voor de perfecte scheiding. Durf tuinbreed te gaan en ga voor een variatie per nieuwe strook. Laat je dwarsborders eventueel vertrekken uit het groen dat je nog steeds aan de zijkanten van je tuin plant. Deze groenstroken zijn ineens de ideale plaats voor het planten van bomen. Hier zijn het krentenboompjes, middelgrote bomen met perfecte schaduweigenschappen.

2 Herkenbare tuinpaden

Een tuinpad mag de groenstroken dwarsen. Hier vormt het zelfs een zichtas die aan het keukenraam vertrekt en tot ver de tuin induikt, om vanaf daar te zigzaggen. Wil je eenheid in de tuin, ga dan voor eenzelfde materiaal van begin tot einde. Wil je net een verschil benadrukken, varieer dan in patroon, materiaal of structuur per tuindeel. Voor het aftakken of doorstappen naar het minst gebruikte hoekje van de tuin is zelfs geen hard materiaal nodig. Je stapt gewoon over een graspad. Een pad in stapstenen verzacht je in aanwezigheid door de ruimte ertussen te vullen met bodembedekkers. Goudaardbei of Waldsteinia is een perfecte vuller, zelfs voor de meest zonnige plek.

3 Coulissen om dingen te verbergen

Met heuse coulissen zorg je ervoor dat de hele tuin nooit ineens te overzien is. Ze mogen dus ooghoog zijn. Hagen en schermen met klimplanten kunnen, maar dwingen tot onderhoud: scheren of snoeien. Een houten wand is heel wat gemakkelijker. Zeker als je hem, zoals hier, uitvoert in thermisch en dus ecologisch verduurzaamd (essen-)hout, want dat vraagt geen later beitsen of schilderen. In een houten scherm kun je bovendien een raam uitsparen als doorkijk die prikkelt om de tuin te ontdekken. Bouw ineens ook een verrassing in, bijvoorbeeld een waterpartij op hoogte.

4 Openlucht tuinkamer

Zet een tuinhuis niet als sta in de weg in je tuin. Bouw er een tuinkamer tegenaan. Ga niet voor een gesloten gevoel, maar maak grote openingen zodat je nog steeds te midden van groen zit. Een doorkijk naar achteren creëert ineens het gevoel dat de tuin nog eindeloos verder gaat. Barbecue, tuinkussens en alles wat je maar nodig hebt voor op- en top tuinbeleven liggen in de berging, handig dichtbij. Versterk het tuinkamergevoel door nissen te maken in de gesloten wand. Je kunt er bloemen in kwijt en alles wat je maar mooi vindt. Werk de tuinkamer af met een schaduwdak: een luifel van klim- of leiplanten. Hier zijn het kiwi en druif.

 

Informatie over deze stadstuin:

ontwerp en realisatie: Tuinarchitectuur Vranckx - Geel

 
Bereid je grond goed voor!

Geen mooie tuin zonder een goede voorbereiding van de grond. Zeker bij een nieuwbouwwoning of een verbouwing waarbij zwaar materiaal door de tuin reed of er materiaal in werd gestapeld is het noodzakelijk de grond, incluis de onderlaag, weer los te maken met een minikraan of -graver. Op die manier voorkom je dat water niet weg kan en er plassen blijven. Tegelijk zorg je ervoor dat plantenwortels diep hun weg kunnen zoeken naar grondwater. Na de realisatie van de tuin nog bijsturen is moeilijk, want dat kan alleen met plof- en injectiemethodes tenzij je de tuin weer wilt openleggen. Na dit kraanwerk en het op niveau brengen van de grond volgt bemesting en/of een grondverbetering op basis van een bodemanalyse en dat eventueel nog verschillend voor de zones waar gazon en beplanting komt.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then