'In de kijker: Tuinen Vranckx'

Tuinarchitectuur Vranckx viel onlangs dubbel in de prijzen. Niet alleen werd de prestigieuze prijs van de Vlaamse Tuinaannemer 2022-2023 binnengehaald in de categorie tuinen 250-1000m². Er was ook brons bij de 1 2 Tree Award, de prijs voor het mooiste boomproject, in de categorie “private projecten”. Iets waar Roeland Vranckx, als absolute bomenliefhebber, terecht super fier op is. Wij hadden een erg aangename babbel met Roeland…

Nogmaals proficiat met de prijzen, Roeland. Echt wel een héél mooi project dat heeft gewonnen. We tonen dit graag aan onze lezers.

Blij ook dat we je enkele vragen mogen stellen. Misschien beginnen bij het begin:

Hoe ben je in de branche terechtgekomen?

Ik zit in feite van kindsaf aan in de groensector. Mijn vader was zelf ook tuinarchitect en tuinaannemer. En mijn grootvader ook al. Ikzelf studeerde tuinarchitectuur in Vilvoorde. Net als mijn vader. Mijn grootvader daarentegen ging naar de tuinbouwschool. Ik heb nog een extra opleiding stedenbouw gevolgd en zelfs even verkeerskunde gedaan. Maar ik ben uiteindelijk toch in de voetsporen van mijn vader getreden.

Vroeger legde ik zelf veel tuinen aan, onder supervisie van mijn vader, maar intussen heb ik een gans team dat de effectieve aanleg doe. Ik doe vooral bureelwerk nu. Maar ik weet wat een tuin inhoudt, wat het gevoel is van het kleven van aarde aan uw vingers, vuile handen, kloven, … (lacht)

Met hoeveel mensen werken jullie?

Een vaste 8. Maar in de drukke zomermaanden loopt dat op tot een 10-tal. Ik heb nu sedert een aantal jaar een vaste ploeg. Het team zit écht heel goed nu, met een leuk evenwicht. Er zijn niet veel bedrijven die werken zoals ik, die alles doen: van ontwerp tot aanleg. Nu gaan tuinarchitecten veel eerder zelfstandige tuinaannemers inschakelen om het werk effectief uit te voeren. Alles zelf doen is een absolute troef. En ik bedoel niet alleen uit praktische overwegingen. Alles zelf doen draagt toe tot de geloofwaardigheid van het project, de authenticiteit ervan. Wij “maken” een tuin met gevoel. We tekenen een plan uit met gevoel. Wij kennen onze klanten door en door: we weten welke tuin die willen, tot op detail. En daarna voeren we de werken ook uit met even veel gevoel.

Waar ben je zoal actief?

Meestal rond Geel. Maar ik ben nu ook bezig met een werf in Scherpenheuvel en eentje in Heist-op-den-Berg. Soms in Keerbergen. Laten we zeggen in de omtrek van maximum een uurtje rijden ongeveer.

Heb je veel reacties gehad op de prijzen, die je hebt gewonnen? Nieuwe klanten eventueel?

Nee, we ontvangen niet echt beduidend meer aanvragen. Ik had het er toevallig net nog over met mijn werknemers. De mensen verwachten misschien dat je dan meteen massa’s extra e-mails en aanvragen krijgt. Maar da’s nooit zo.

Hoe vind je dan wel nieuwe klanten?

Voornamelijk via mond-aan-mond reclame eigenlijk. Geloofwaardigheid is voor mij echt alles. De prijs van de Vlaamse Tuinaanlegger, de 1 2 Tree Award, en wat er bv. op sociale media verschijnt, dat is goed om de geloofwaardigheid op te drijven. Zaken doen, ondernemerschap: alles draait rond geloofwaardigheid. Maar niet alleen t.o.v. nieuwe klanten, maar ook naar oude toe. Als er iets in de media verschijnt, dan reageren die mensen daar op! Die publicatie maakt ook die eerdere klanten opnieuw trots.

Ook geloofwaardigheid naar oude en nieuwe personeelsleden. En natuurlijk geloofwaardigheid t.o.v. leveranciers. Anders hadden we bv. dit gesprek niet gehad (knipoogt).

Nog even terugkomen op die 1 2 Tree Award. Je zei dat je daar extra trots op was. Waarom?

Voor mij is het aanplanten van een boom het mooiste aan de ganse job. Omdat die zo'n lange levensduur en impact heeft. Een gazon is “maar” een gazon. Een boom geeft kracht.

Wat is je lievelingsboom dan?

De klassieke inlandse eik vind ik nog altijd een van mijn toppers. Maar met de processierups en zo is die minder geliefd. Berkenbomen vind ik super mysterieus. Die is zó apart. Die verschijnt gewoon: als je een braak stuk grond hebt, is dat de eerste boom die zich daar zal vestigen. En geeft zo de mogelijkheid aan andere bomen om het over te nemen.

Ik maak daar trouwens zelf meubels mee: een luster, tafelpoten, …

Hou je bij de boomkeuze rekening met de klimaatsverandering?

Absoluut! Bij het winnend project gebruikte ik populieren. Ik kreeg de opmerking van de jury dat dit geen “klimaatbomen” zijn, maar dat is écht wel zo! Ga maar eens naar de Griekse eilanden, waar ik vaak op vakantie ga: het staat er vol populieren. Voor mij is dat een teken dat er in feite nog veel te weinig kennis is. Wat IS bv. een “klimaatboom”? In de literatuur staan ook veel onwaarheden. Krentenboompjes bv. zouden klimaatbomen zijn. Maar dat is een boom die heel snel lijdt in de zomer. Voor mij is een klimaatboom een boom die met de “extremen” (hitte, droogte, maar ook te natte omstandigheden) om kan.

Gebruik je dan TerraCottem arbor of TerraCottem universal bij aanplanting van bomen?

Eerlijk gezegd heb ik enkel nog maar TerraCottem universal gebruikt in mijn projecten. Maar bij een volgende bestelling ga ik nu zeker de onderverdeling maken: TerraCottem universalTerraCottem arbor en TerraCottem turf.

Hoe ben je met TerraCottem in contact gekomen? Via jouw vader?

Absoluut. Ja, hij gebruikte dat ook al. Ook al werd er vroeger veel minder in grondverbetering geïnvesteerd. Bij alles werd “turf” toegevoegd. Dat wat het gouden middel. (lacht). Letterlijk alles werd in turf gepland. Het was in feite absurd. Maar geleidelijk kwam er een evolutie. Eerst kwamen de compostsoorten, met op kop GFT. Nu zijn er vele soorten. Gelukkig is het huidige aanbod aan bodemverbetering fantastisch. Zowel qua structuurverbetering, voedingswaarde, waterabsorptie, … Fenomenaal. Kempense zandgrond, dat is vaak pure woestijngrond. Dikwijls werken wij op heel dunne profielen van een dun laagje donkere grond met daaronder gecompacteerde gele grond.

Vroeger heb ik trouwens stage gedaan bij Reynders. Van hem moesten we letterlijk met TerraCottem in onze jaszak rondlopen: bij elke plant moest er wat van in de grond (lacht).

Het heeft ook een tijdje geduurd om de klanten te overtuigen van die noodzaak aan bodemverbetering. Wij moeten als tuinaanlegger of tuinarchitect in feite ook een beetje “verkoper” zijn, maar ik doe dat niet graag. En ik BEN GEEN verkoper. Niet in de zin van dat ik uit ben op winstbejag. Mij gaat het om de grondkwaliteit. Dat is nl. de basis van alle leven. Dat is zoals de fundering van je woning, die dan ook nog eens leeft.

TerraCottem “verkopen” is niet eenvoudig. Ik leg echt op wekelijkse basis uit wat het is, ook voor mijn andere producten trouwens, voor wat het dient… Maar het blijft een abstract gegeven voor de mensen. Die willen enkel het eindresultaat zien: een mooie tuin, met een mooie mix van planten. Dus begin ik uit te leggen, he (lacht): waarom de structuur van de bodem belangrijk is, de voedingswaarde, dat een grond vochtig moet zijn, etc. Wij kampen ook vaak met de grondwerkers, omdat die bv. zeggen “30cm teelaarde is voldoende”. Wij moeten dat telkens weerleggen bij onze klanten: een boom kan gewoon niet goed groeien in 30cm.

De mooie foto’s van de tuinen en al onze referenties: dat is simpelweg niet mogelijk zonder een goeie basis.

 Jullie krijgen waarschijnlijk ook wel tegenkanting van de groene jongens, die vinden dat dit soort bodemverbetering niet nodig is. Omdat je dan niet de natuurlijke omstandigheden gebruikt. Maar elke tuin IS een kunstmatig iets. Een gazon is iets super kunstmatig. Waarom zou je dan geen bodemverbetering gebruiken?

Wat zeg je dan tegen jouw klanten: waarom hebben ze TerraCottem nodig?

Het is echt treffend om te zien dat de tuinen, die we de laatste 5 à 10 jaar hebben aangelegd met TerraCottem, héél snel weer heropleven na de droogtes die we nu kennen.

Het is fantastisch om het herstellend vermogen van die gazons te zien! Nu pas merken deze klanten dat hun buurman een strokleurig gazon heeft en hun gazon compleet is hersteld. Dan zien ze dat die financiële inspanning heeft gerendeerd. Die abstracte woorden van zoeven zijn nu vertaald in een duidelijk beeld.

Jullie website, met die veelgestelde vragen pagina is top. De vragen die jullie in gewone spreektaal beantwoorden, zijn de zaken die wij ook tegen onze klanten kunnen zeggen.

Waar koop jij jouw materialen?

Bij heel veel leveranciers eigenlijk. Bodemverbetering bij Luc Pauwels NV: ik heb wekelijks contact met Xavier Puvrez. Bomen bij verschillende boomkwekers, maar meestal bij een handelskwekerij die alles groepeert voor ons. De tijd dat ik vroeger met mijn vader naar een kwekerij reed en letterlijk plantje per plantje selecteerde en in de kar laadde is voorbij. Er is simpelweg geen tijd meer voor. Nu doe ik echt totaalbestellingen.

Hoe blijf je op de hoogte van innovaties?

Via de voordrachten bij de fytolicenties. En via advies van Xavier van Pauwels, die komt soms advies ter plaatse geven. Eenmaal je zo’n goed contact hebt met iemand met kennis van zaken, dan blijf je daar bij. Da’s zoals een vaste bank waar je levenslang bij blijft.

Heb jij een bepaalde “stijl”?

Neen, ik wil net averechts zijn daarop (lacht). Ik vind het verschrikkelijk dat sommige tuinarchitecten met veel pretentie hun eigen stijl promoten. Ik vind dat je als tuinarchitect net echt heel nederig moet zijn. Omdat je kennis nooit toereikend is. En ook omdat de meest aparte dingen mij net uitdagen. Met een stijl worden alle tuinen kopieën van elkaar (zucht). Ik kleur net graag buiten de lijntjes. Die prijs met de Vlaamse Tuinaanlegger kon ik enkel winnen omdat de klant zei: “doe maar”. Het resultaat waren massa’s bomen op verschillende krachtige lijnen, in een privétuin, midden in een dorp: dat was nog niet gedaan.

Wie zijn jouw “voorbeelden”?

Ik heb eerlijk gezegd veel te weinig tijd om me te verdiepen in wie momenteel leuk werk levert en wie niet (toont een stapel vakliteratuur op zijn bureau). Maar Wirtz bv., de bekendste tuinarchitect van België, daar kijk ik heel hard naar op. Omdat die echt out-of-the-box denkt - of kán denken - met klanten met vaak onbeperkte budgetten. En in Nederland Piet Oudolf natuurlijk, de klassieker. Beide ook vooral voor wat ze bereikt hebben in hun leven, de naam die ze hebben gemaakt.

Bedankt voor de leuke babbel, Roeland. Veel succes nog met jouw toekomstige projecten!

Ik heb nog één leuk weetje. Kurt Demeyer, de eigenaar van het winnende project (die nu dierenarts is) heeft nog les gehad van professor Van Cotthem. Plantkunde.

Wow, top! We gaan hem dat zeker zeggen. Die gaat ook supertrots zijn 😊

Meer informatie over Roeland Vranckx?

Tuinarchitectuur Vranckx
Rauwelkoven 130
2440 GEEL

T: 0486 112598 [Roeland Vranckx]
E: info@tuinenvranckx.be
W: www.tuinenvranckx.be

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then