MEGATEGELS, VOOR MEGAVEEL TOEPASSINGEN!

tekst en fotografie: Roeland Vranckx

Megategels hebben hun naam niet gestolen: het zijn tegels van exceptioneel formaat. Sedert enkele jaren is de Megategel, van Belgische makelij, uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de hedendaagse tuinarchitectuur. Hobbytuin vond het dan ook hoogdringend tijd om dit innovatieve en internationaal gerenommeerde product onder de loep te nemen.

VOOR ELK WAT WILS 

Megategels zijn verkrijgbaar in 5 formaten (100x100, 100x50, 120x80, 100x25 en 50x50 cm) en uiteenlopende kleuren (van lichtgrijs, over blauw en beige, tot diepzwart). De fabricatie is, omwille van de moeilijk hanteerbare grootte, een huzarenstukje. Wat tien jaar geleden nog niet kon, maken baanbrekende productietechnieken de vervaardiging van de maatvaste tegels nu wel mogelijk. Dat de Megategel door zijn extreem groot formaat imponeert, daar bestaat geen discussie over. Tuinen waarin het nieuwe bestratingproduct werd verwerkt, trekken meteen de aandacht door hun vernieuwende en eigenwijze look.

NIEUWE VORM VAN EXPRESSIE                                       

In de bouwarchitectuur van de 21e eeuw is eenvormigheid en minimalisme de leuze. Deze trend wordt nu doorgetrokken in tuindesigns. Tuinen bij moderne woningen vragen om een krachtig lijnenspel van grote vlakken die in elkaar sluiten. De strakke vormentaal van de Megategel leent zich uitermate goed om minimalistische visies te vertalen in een helder tuinontwerp. Megategels scheppen een ruimtelijke openheid en voelen sterieler en minder druk aan dan klinkerverhardingen. Of het nu om een kleine stadstuin, een dakterras of een grote tuin op de buiten gaat, Megategels kunnen in elk design worden geïntegreerd. Terrassen, paden, opritten en zelfs kleine balkons kunnen ermee worden verhard. De toepassingen zijn onbeperkt!

DRIE MEGATEGELSOORTEN             

Afhankelijk van het beoogde ruimtelijke effect en functionaliteit, kan worden gekozen voor uitgewassen of gladde Megategels (beton). Daarnaast bestaan er ook varianten in natuurlijke gesteenten.    

De uitgewassen tegels kenmerken zich door de kleine natuursteentjes die aan het oppervlak liggen. Een gesofisticeerde productiemethode verwijdert een fijn laagje cement van het oppervlak waardoor de granulaten zichtbaar worden. Ze garanderen de eeuwige kleurvastheid van de tegel. Ze zorgen letterlijk en figuurlijk voor een ‘schitterend’ effect en verzekeren een comfortabele overloopbaarheid.

Dit is anders bij de gladde betontegels. Bij dit assortiment ontbreken de natuursteentjes op het oppervlak. Ze hebben een glad betonoppervlak en kennen een strakkere en nieuwerwetse fysionomie. Met het ontbreken van de natuursteengranulaten zijn ze echter minder kleur- en slijtvast en vertonen ze sneller groenaanslag.

Naast de betonnen Megategels, kan men eveneens de keuze laten vallen op natuurstenen in megaformaat, zoals arduinen tegels. Ze zijn, net als de betonnen tegenhangers, in allerlei afmetingen te verkrijgen. Natuurgesteente is duurder, maar is duurzamer en waardevoller dan betonfabricaten.

IN HARMONIE MET ANDERE MATERIALEN

Megategels kunnen perfect worden gecombineerd met halfverhardingen zoals grind, keien of dolomiet. Het grillige uiterlijk van deze materialen doorbreekt de strakke look van de Megategel en gaat er een speels contrast mee aan.

Men boekt eveneens mooie resultaten als hout, dat ‘leeft’ en een warm patina heeft, wordt gecombineerd met Megadals. Houten constructies zoals plantenbakken, pergola’s en vlonders sluiten uitstekend aan bij de zachte tegeltinten.

Daarnaast gaan ook de charmant klassieke tuinverhardingen zoals klei-, arduin- of betonklinkers en platines hand in hand met hun modernere tegenhangers.

Verbluffende resultaten bekomt u als de robuuste tegels als stapstenen uw tuin doorkruisen. De stapstenen of -stroken kunnen zowel door gazon, dolomietvlakken als in bestaande verhardingen zoals opritten en terrassen worden verwerkt. Met een minimale ingreep verlevendigt u bestaande tuindelen en monotone steenoppervlakken, en geeft u ze op de koop toe een moderne toets.

AANLEGREGELS DER KUNST    

Fundering

Oneffenheden in de fundering kunnen op termijn scheuren en verzakkingen veroorzaken. De tegels verlangen een onderfundering (10-20 cm) van verharde zandcement. Bovenop deze geëffende fundering komt een straatlaag van rivierzand van 3 cm. Het aankloppen van de tegel gebeurt met een rubberen hamer. Aan u de keuze of u de tegels plaatst met of zonder voeg.

Op dakterrassen met beperkte draagcapaciteit kan voor de bedding voor lichte kleikorrels van minimum 10cm dikte worden gekozen. De tegels kunnen eveneens op speciale dragers worden geplaatst.

Snel gefikst

In vergelijking met de tijdsintensieve aanleg van klinkers van kleine formaten, gaat de aanleg van Megategels supersnel! Een enorme tijdsbesparing: terwijl maar liefst 50 blokjes van 20 op 10 cm een vierkante meter opvullen, overtrekt een megategel van 1 op 1 m meteen dezelfde oppervlakte! Ook al zijn Megategels per m² prijziger dan de courante betonklinkers, de snelle aanleg maakt de keuze voor Megategels budgettair uiterst voordelig.

Groot én zwaar

Megategels wegen veel. Daarom ontwikkelde men speciale tegelklemmen die u kan inhuren en die het tillen en plaatsen van de tegels aanzienlijk vereenvoudigen. Beschadiging aan tegels wordt op die manier ook voorkomen.

Opgelet voor stijlbreuk

Hypermoderne Megategels harmoniëren minder goed bij fermettes of pastorijwoningen. Die tuinen vragen eerder om klassiekere verhardingsmaterialen, zoals kleiklinker, arduin of kassei. Vooral in eigentijdse en strakke tuinontwerpen zijn Megategels een succesnummer.

EXTRA TIPS                                                                                       

-  Verhardingen van Megategels kunnen worden omringd met strakke beplantingen zoals haag- en blokmassieven, maar het is evenzeer doenlijk om het strakke lijnenspel van de betegeling te doorbreken met losse beplantingen die nonchalant overheen de randen groeien.

- Oppervlakken met Megategels bevatten zeer weinig voegen. Dit garandeert weinig onkruidgroei en mosaanslag. Megategels zijn daarom zeer onderhoudsvriendelijk!

- Er worden betonnen trapelementen aangeboden in hetzelfde kleurenpallet als de tegels. Treden sluiten er op die wijze naadloos bij aan.

- U kan de tegels plaatsen met een brede voeg van 5 à 10 cm om ze daarna op te vullen met vetkruid, gazon of mosplanten zoals Sagina.

- Plaatst u vier Megategels rechtop, dan bekomt u een bloembak die harmonieus lieert met de omliggende tegelverharding.

- Men kan ook voor de nog grotere, betonnen vloerplaten (200x100, 200x200cm) kiezen. Het geeft bijzondere resultaten als hypermoderne tuinen worden bedekt met deze industrieel aandoende tegels.

- Op ruimtes die geplaveid werden met Megategels komen meubilair, stijlvolle potterie en sculpturen prima tot hun recht.

- Megategels doen ruimten omvangrijker tonen dan ze in werkelijkheid zijn: wanneer een klein tuinterras wordt betegeld met tegels van groot formaat en met lichte kleurtint gaat het optisch groter lijken.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then