MODERN én NATUURLIJK

Tuinarchitect Roeland Vranckx van Tuin- & Landschapsarchitectuur Vranckx ontwierp een tuin die bestaat uit een ‘moderne tuin’ en een ‘natuurtuin’, die de overgang vormt naar het achterliggende park. Vanaf een drie meter hoog platform kunnen de bewoners genieten van het uitzicht op het park.

 

NATUURTUIN

- Gevarieerde begroeiing:

Behalve de bestaande krulwilg geven enkele inheemse bomen hoogte aan dit tuindeel. Een gevarieerde onderbegroeiing vormt het ideale biotoop voor vogels, muizen, egels,…

- Terrasplatform:

Tegen de linkergevel komt een platform van gegalvaniseerde roosters op drie meter hoge palen. Te bereiken via houten treden. De bewoners kunnen hier tussen de boomkruinen vertoeven terwijl er ook zicht is op het natuurtuintje. Onder het platform is plaats voor een kleine bergruimte, composthoop en houtopslag.

- Betonnetten:

Door de bestaande muur te vervangen door betonnetten -met poort- ontstaat een grotere interactie tussen park en tuin. Een wand van cortenstaal met twee ronde ‘vensters’ scheidt de twee tuindelen van elkaar. De want voorkomt inkijk vanuit het park in de ‘moderne tuin. Spots onder en in de boomkruinen geven de de ‘natuurtuin’ ’s avonds een mysterieuze aanblik.

 

MODERNE TUIN

Cirkels:

De ritmisch toegepaste cirkels maken de tuin groter dan hij in werkelijkheid is. De wintergroene buxushagen zorgen ook ’s winters voor een krachtige structuur.

Vijver:

De zandbak wordt omgetoverd in een vijvertje met een borrelfontein en opgaande waterplant. Dit verlevendigt het terras. Bovendien kan de vijver op hete zomerdagen als voetbad worden gebruikt. Een ‘eilandje’ in de vijver biedt plaats aan een blauwe regen die van daaruit over de pergola kan groeien.

Golvende pergola’s:

Bij het terras zorgt de pergola met blauwe regen ’s zomers voor koelte. De andere, cirkelvormige pergola camoufleert de buurpanden, breekt de hoge tuinmuur en zorgt voor een intieme sfeer. De pergola verbindt, net zoals de houten grondkeringen met trappen, de tuindelen met elkaar.

 


Ontwerp-opdracht:   Kindvriendelijke achtertuin > Een strakke, speelse tuin die in elk seizoen interessant is, kindvriendelijk en met weinig onderhoud. Dat is de wens van de bewoners van een tussenwoning in Hoboken. De redactie vroeg aan drie tuinarchitecten om een tuinontwerp uit te werken…

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then