NIEUW JAAR, NIEUWE TUIN

Leta en Jean Coursier uit Mol verwennen zichzelf met een grandioos nieuwjaarsgeschenk: een nieuwe voortuin. De tuinaannemer werkte zich uit de naad om klaar te zijn voor oudejaar en een tuin aan te leggen die helemaal naar de zin is van de eigenaars.

Vrienden adviseerden hen te verhuizen naar een appartement, maar Leta en Jean wonen te graag in hun gezellig huis aan de rand van Mol-centrum. Één ding moest echter anders. Hun voortuin. Die werd dertig jaar geleden aangelegd, volgens de toen nog heersende mode: een combinatie van betonstraatstenen en spoorwegdwarsliggers.

De Coursiers gingen op zoek naar een tuinaannemer en klopten uiteindelijk aan bij Roeland Vranckx in Geel. ‘’De tuin had echt wel zijn beste tijd gehad. De klinkers waren verzakt en de spoorwegdwarsliggers zakten bij de minste aanraking als pudding in elkaar’, vat Roeland zijn eerste kennismaking samen. Leta en Jean bleken ruimdenkende opdrachtgevers. Ze gaven Roeland de vrije hand om een totaal nieuw concept uit te werken. Alleen met het verdwijnen van een aantal planten had Leta het moeilijk. ‘De lavendelstruikjes brachten we ooit mee uit de Provence en de Hibiscus uit Engeland. Maar heel bijzonder voor ons is toch wel de roos naast de voordeur, we kregen die ooit van vrienden.’ Toen het uiteindelijke tuinplan op tafel kwam gaf Leta tenslotte toch de toestemming om ook de roos te laten verdwijnen. Roeland had ze echter ondertussen al ingepast in het nieuwe tuinontwerp.

ZIN VOOR DETAILS

De heraanleg duurde ongeveer twee weken. Grote machines kwamen er niet aan te pas. Het tuintje is tenslotte maar 80m² groot –inclusief het stukje inrit dat heraangelegd werd. Alles wat Leta en Jean vroeger als nadeel ervoeren, boog Roeland om tot voordelen. Zo werd het hoogteverschil in de tuin bewust gebruikt om een trapje en wat extra structuur in de tuin te brengen. Het wordt duidelijk gemarkeerd door gerecycleerde hardsteenborduren. Zelfs de inrit werd mee betrokken in de heraanleg. ‘We trokken klinkerlijnen van aan de voortuin tot aan de perceelsgrens en creëerden zo eenheid. Veel moest dat niet kosten, want er moesten slechts enkele rijen van de oude betonstraatstenen opgenomen worden.’ De oprit moet vanaf nu ook niet langer functioneren als toegang tot de voordeur. Er kwam een apart paadje. ‘Dat paadje komt de functionaliteit ten goede, want je wordt nooit meer gehinderd door een geparkeerde auto terwijl de toegang meer allure krijgt.’

Gebakken kleiklinkertjes zijn alom aanwezig. ‘Het is een tijdloos materiaal dat in dit geval, met kleurschakeringen die variëren van lichtrood tot zwart, perfect samengaat met de gevelsteen.’ Toch kregen ze nog een surplus mee: arduinen tegels in de maat 40x40 werden in het pad ingepast als decoratie. Daar kwam flink wat pas en meetwerk, maar ook slijpen van kleiklinkertjes aan te pas. De tijd dat tuinaannemers betonstraatstenen ruwweg op maat knipten ligt lang achter ons. De slijpschijf is nu voortdurend in de buurt.

SNELLER DAN DE SEIZOENEN

Leta is vol lof over haar tuinaannemer. ‘Hij zette echt alles op alles om toch maar snel klaar te zijn met de werken. Zelfs in de gietende regen bleef hij aan het werk. Van schuilen wilde hij niet weten. Het enige waar ik hem af en to mee kon verleiden was een kop koffie en een koekje.’

Roeland wilde dan ook geen risico nemen. Winters zijn onvoorspelbaar en als je een tuin wilt af hebben voor het einde van het jaar, dan kan je geen enkel risico nemen. Net voor Sinterklaas werden de laatste planten vakkundig geplant. Buxus-, Taxus- en beukmassieven vormen een vaste structuur waartussen siergrassen, maagdenpalm, lavendel en witte kosterrozen kleur en geur rondstrooien.

Leta en Jean zijn meer dan tevreden met het resultaat. ‘Het is natuurlijk nog afwachten of alles gaat groeien’, zegt Jean, maar hij weet dat hij bij Roeland mag aankloppen als er iets fout gaat.

Ook over het onderhoud maakt hij zich geen zorgen. ‘Ik zal in deze tuin minder moeten schoffelen en hakken dan in de oude tuin, scheren van hagen en vormen komt er dan wel bij, maar dat moet je maar een paar keer per jaar doen.’

Voor Leta en Jean kan het nieuwe jaar niet meer stuk!

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then