TUIN MET OPVALLENDE POPULIEREN VALT TWEE KEER IN DE PRIJZEN

Met een tuin bij een dierenartspraktijk in Geel-Bel won Tuinarchitectuur Vranckx goud in de jaarlijkse wedstrijd van de Vlaamse Tuinaannemer, maar het ontwerp viel ook in de prijzen in een bomenwedstrijd.

Het familiebedrijf Tuinarchitectuur Vranckx uit Geel-Larum gaat intussen al ongeveer een kwarteeuw en drie generaties mee. Maar sinds zaakvoerder Roeland Vranckx in 2019 voor het eerst een ontwerp indiende voor de jaarlijkse sectorale hoogmis van de Vlaamse Tuinaannemer viel hij al drie keer in de prijzen. Dit keer schoot het ontwerp en de aanleg van een tuin bij dierenartsenpraktijk BelPet in Geel-Bel de hoofdvogel af in de categorie ‘tuinen van 250 tot 1.000 vierkante meter’. Er waren nochtans meer dan vijftig inzendingen voor die wedstrijd.

“Een dag na het behalen van die gouden medaille vond de uitreiking plaats van de nationale bomenwedstrijd 1 2 Tree Award”, zegt zaakvoerder Roeland Vranckx. “Hiervoor was hetzelfde tuinproject in Bel geselecteerd en behaalden we brons. We zijn best wel trots met die ereprijzen, want ik denk niet dat die combinatie ons nog ooit gaat overkomen.”

 

Bomen en heuvels

Het tuinontwerp springt dan ook erg in het oog: de open groene hof naast en achter de dierenartsenpraktijk is voor de buurtbewoners van Bel intussen zelfs een herkenningspunt. Daar zorgen vooral de verschillende rijen zuilpopulieren voor, die parallel met de straat staan opgesteld. De keuze voor deze boom is bewust: ze dragen geen vruchten, pollen of bloemen, zodat omwonenden er geen hinder van ondervinden. Bijen en insecten komen elders aan hun trekken met de plantvakken en fleurige borders. Ook voor de parking bij de praktijk is voor waterdoorlatend materiaal gekozen. De glooiende heuveltjes van de tuin zorgen voor herkenbaarheid. Die kwamen tot stand door het zandverzet bij de bouw van de praktijk, maar zijn tegelijk te zien als een verwijzing naar de duinenrug die de Belse natuur zo kenmerkt.
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then