GROTE TUIN LEVERT VRANCKX BRONS OP 

Met Tuinarchitectuur Vranckx uit Geel valt een Kempenaar in de prijzen tijdens de Vlaamse Tuinaannemer. Roeland Vranckx ontwierp een moderne tuin, maar toch vol kleine accentjes. “Strak en nonchalant, het perfecte plaatje”, oordeelde de jury. 

Het is de tweede keer dat Roeland Vranckx van Tuinarchitectuur Vranckx laureaat wordt tijdens de Vlaamse Tuinaannemer. Twee jaar geleden deed hij voor het eerst mee en scoorde hij zilver met het ontwerp en de aanleg van een kleine tuin in Vosselaar. Dit keer gooit hij hoge ogen met een grootschaliger ontwerp voor Geelse klanten. “We behaalden een derde prijs en bronze medaille in de categorie tuinen tot 1000 vierkante meter. Er waren in die categorie toch meer dan vijftig inzendingen”, zegt Roeland Vranckx met enige trots.

“Strak en nonchalant, het perfecte plaatje”, luidt het oordeel van de vakjury over het ontwerp. “Ondanks het strakke lijnenspel nodigt de frivole aankleding steeds uit om naar buiten te gaan en de seizoenen te beleven.” 

Moderne stadstuin

Van de eigenaars had de tuinarchitect de vraag gekregen om meer groenbeleving in de tuin te brengen. Dat resulteerde in verschillende ontwerpen voor zowel voor- en achtertuin als de zijtuin. Uiteindelijk is gekozen voor een strakke en heldere lijnvoering die leidt tot een moderne stadstuin.

Toch zitten alle gecreëerde tuinvakjes vol markante toefjes en eigen accentjes. Het gaat van enkele boomvakken in de voortuin tot een patiotuin met zonneterras achteraan.

“Van zomer tot winter tooit dit tuindeel zich met witte en blauwe bloemen, boven een bed van siergrassen en lage bodembedekkers. Door het raam in de houten tuinmuur heb je zicht op een verhoogd waterbassin nabij het zonneterras. Wie het pad verder volgt, komt uit bij een tweede, meer omsloten tuinpaviljoen. Op termijn bezorgen besdragende klimplanten dit deel een groen dak. Helemaal achtertuin ligt een moestuintje.”

Roeland Vranckx van het gelijknamige tuinarchitectenbureau in Geel-Larum is sinds het beëindigen van zijn gespecialiseerde opleiding in Vilvoorde ruim twintig jaar lang aan de slag in de sector. Bovendien is hij na zijn vader en grootvader al de derde generatie die zich op het ontwerpen van tuinen toelegt. “De wedstrijd is mee in het leven geroepen als reactie tegen de vele cowboys in de sector. Iedereen kan zijn tenslotte tuinaannemer noemen. Als tegenantwoord brengt De Vlaamse Tuinaannemer de professionele tuinbedrijven onder de aandacht”, zegt hij.

TUINARCHITECTUUR VRANCKX VALT IN DE PRIJZEN

Tuinarchitectuur Vranckx is afgelopen weekend in de prijzen gevallen bij de wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’. In de categorie ‘tuinen tot 1000m²’ behaalde het tuinbedrijf een bronzen medaille.

De wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer was aan haar 25ste editie toe. Twee jaar geleden stuurde Tuinarchitectuur Vranckx al een eerste inzending in, die meteen zilver opleverde in de categorie ‘tuinen kleiner dan 250m²’. Nu heeft het team van zaakvoerder Roeland Vranckx met een ingerichte tuin in Geel dus brons in de wacht gesleept.

Tuinarchitectuur Vranckx kreeg voor die tuin de opdracht om voor meer groenbeleving te zorgen. In die opdracht is Roeland Vranckx met verve geslaagd, vindt de wedstrijdorganisatie. “Met een strakke en heldere lijnvoering creëerde hij een moderne, stedelijke tuin die de tand des tijds zeker kan doorstaan. Tuinmuren verdelen het perceel in verschillende belevingskaders. Vlakbij de woning resulteerde dit in een stemmige met houten wanden afgebakende patiotuin”, klinkt het.

Miss-verkiezing

“De wedstrijd is dé miss-verkiezing van het Vlaamse tuinlandschap. Niet zozeer de grootsheid van de ingezonden tuinen wordt beoordeeld, maar vooral het vakmanschap van aanleg, de plantenkeuzes en het innovatieve aspect worden gejureerd. Volgend jaar proberen we een derde tuin in te sturen en voor goud te gaan”, knipoogt Vranckx.

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then