Tuinarchitectuur Vranckx behaalde Goud op de wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer van 2022-’23! 

DUINENLANDSCHAP MET KEMPISCHE TOETS

Met twee handen greep tuinaannemer Roeland Vranckx zijn kans om het stukje groen bij deze dierenartsenpraktijk om te vormen tot een deel van het landschap. Daarvoor maakte hij gebruik van twee typisch Belgische landschapselementen: het heuvelachtige van de duinen en de architecturale populierenlijnen uit de Kempen. Het resultaat is een prachtige tuin die zelfs als herkenningspunt dient voor de buurtbewoners.

De dierenartsenpraktijk ligt tussen twee straten op een driehoekig perceel. Het eerste instinct van de eigenaar was om de tuin volledig af te bakenen met een omheining en heggen voor privacyredenen. Een idee dat tuinaannemer Roeland Vranckx kon ombuigen. Het resultaat: een open tuin die mensen letterlijk in hun geheugen opslaan wanneer ze erlangs rijden.

De heuvels in de tuin zijn gemaakt uit de grondoverschotten van de constructie van de woning. Een ecologische oplossing die ook nog eens esthetische voordelen met zich meebrengt. De scherpe hoek waarin het perceel uitmondt is namelijk niet aangenaam om naar te kijken. De rondingen zijn een goede manier om deze hoek te verzachten.

Zuilpopulieren vormen de rijtjes op het terrein. Naast hun grote architecturale waarde, hebben deze bomen het voordeel dat ze geen vruchten, pollen of bloemen dragen. Omwonenden ondervinden hier ondanks de grote aantallen geen hinder van. De plantvakken zijn simpel gehouden met Pennisetum en witte Gaura. Ze worden beregend via de waterputten en hebben net zoals de zuilpopulieren een mooie herfstverkleuring.

De entree van de praktijk is beschut door een betonnen keermuur en herbergt een heel fleurige wereld. Borders van Erigeron, Persicaria en Gaura begroeten de patiënten met kleur, geur en variatie. Een toffe plantencombinatie die een van onze juryleden zelf overweegt om in de tuin aan te planten.

De verharding van de parking bestaat uit siergrind om het water maximaal door te laten. Om diezelfde reden bestaat de oprit uit klinkers met voegen. De ruwheid van het materiaal staat in groot contrast met de gladde gevel van de praktijk.

Ontwerp & aanleg: Tuinarchitectuur Vranckx

 

 

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then