De laureaten van de wedstrijd “De Vlaamse Tuinaannemer” 21-22 zetten een gouden randje rond deze zilveren en 25-jarige editie:

VAKMANSCHAP IS ZORGENLOOS GENIETEN

Winnaar brons: Tuinarchitectuur Vranckx uit Geel

 ‘Beleef…
…DE SEIZOENEN’

In Geel kreeg tuinaannemer Roeland Vranckx de vraag om meer groenbeleving in de tuin te brengen. Met een strakke en heldere lijnvoering creëerde hij een moderne, stedelijke tuin die de tand des tijds zeker kan doorstaan.

Roeland presenteerde de eigenaars diverse ontwerpen voor voor-, zij- en achtertuin. Het resultaat werd een tuin die uitnodigt om er doorheen te wandelen op zoek naar dat eigen ideale plekje. In de voortuin zorgen verhoogde plantenbakken en de dunne stammen van enkele berken voor een maximale groenbeleving. De oprit is slechts deels verhard en biedt nog volop parkeerruimte. Naar achteren toe loopt het pad uit op een handige fietsenberging. Deze kreeg eenzelfde houtlook als de tuinmuren die het perceel in verschillende belevingskamers verdelen.

Vlakbij de woning resulteerde dit in een stemmige met houten wanden afgebakende patiotuin. Van zomer tot winter tooit dit tuindeel zich met witte en blauwe bloemen boven een bed van siergrassen en lage bodembedekkers. Een houten raam in de tuinschutting biedt uitkijk op een verhoogd waterbassin nabij het achterliggende zonneterras. Een lijn van hoogstammige krentenboompjes ontneemt het zicht op de buren en schermt met privacy waar nodig. Als een ketting rijgt het langgerekte tuinpad de verschillende tuindelen aan elkaar. Want wie het tuinpad volgt, langs het gazon, komt uit op een tweede, meer omsloten tuinpaviljoen. In de hoge houten wanden zijn nissen gemaakt die de huiselijke sfeer nog meer versterken. Op termijn zullen besdragende klimplanten deze zitruimte een groen dak bezorgen. Helemaal achterin de tuin ligt een ietwat verborgen moestuintje waar de eigenaars groenten en fruit kunnen kweken en waar de kinderen alleen of met vriendjes kunnen spelen. Op koele avonden vindt het gezin er warmte en gezelligheid in de vlammen van een vuurkorf. Naast de vaste groenstructuren herbergt de tuin tal van bloeiende vaste planten, sierstruiken en klimplanten zodat er altijd wel iets te ontdekken is. Ondanks het strakke lijnenspel dat de tuin typeert, nodigt de nonchalance en frivole aankleding ervan steeds uit om naar buiten te gaan en de seizoenen te beleven.

 

TUINARCHITECTUUR VRANCKX
Roeland Vranckx
Rauwelkoven 130
B-2440 Geel
M: +32(0)486 11 25 98
Ontwerp: Roeland Vranckx

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then